søndag 9. desember 2012

Tilgivelse...

Tilgivelse er et stort ord. Stort og viktig!


For hva er egentlig tilgivelse? Er det å si unnskyld? Er det å tenke på noen som har gjort deg vondt med nye øyne? Eller, er det å skvære opp og gå videre? 

Hvorfor er det så lett for noen å tilgi, mens det for andre er fryktelig vanskelig? Og - hvorfor kan noen tilgi store, grove overtramp og overgrep - mens andre bærer nag og dyrker hat over små ting som andre ikke ville ha reagert på en gang?

Hvis man har vært utsatt for urett - noe de aller fleste av oss mennesker har flere ganger i løpet av livene våre, så er det bar vi selv som kan velge om vi ønsker å tilgi de som har gjort oss urett eller ikke. Ofte kan uretten være liten - og vi kan bære den med oss som om den var en krystallbolle som vi nødig ville slippe i gulvet. Vi kan pakke den inn i masse bomull for at den ikke skal knuse - og det vi egentlig gjør, er å gjøre oss selv vondt ved å holde fast på gammel urett som vi mener noen har begått mot oss. Kanskje har noen begått en stor urett mot oss også - og det kan være på sin plass å ikke ønske å tilgi vedkommende... men - tro det eller ei -  så er det faktisk ofte de som noen har begått et stort og alvorlig overgrep eller en stor urett mot - som er de flinkeste til å tilgi! 


Er det ikke rart? De som har opplevd at noen har gjort dem fryktelig vondt, er ofte de som strekker ut hånden og tilbyr tilgivelse. Mens de som har blitt alvorlig fornærmet for en ikke fullt så alvorlig urett - velger å bære på hat og nag i det uendelige...

Det finnes selvfølgelig ting som man aldri klarer å tilgi! Alvorlige overgrep, maktmisbruk - og ondskapsfull manipulering er noen av de tingene som kan ødelegge et menneske så masse at han eller hun ikke hverken klarer eller ønsker å tilgi vedkommende som har gjort grusomme ting mot en selv eller noen man er glad i.

Da er det ikke rart at vedkommende sliter med å tilgi. Det er også greit å si til seg selv, at dette klarer jeg ikke å tilgi. Og samtidig er det utrolig viktig å prøve å gi slipp på hatet... for hatet tærer deg opp innvendig, og ødelegger for alt det gode som ligger og venter på deg rundt neste sving hvis du bare klarer å se det!

Hvis du klarer å gi slipp på hat og fornærmelser, på raseri og forakt overfor et menneske som har gjort deg vondt, så gjør du ikke bare vedkommende en tjeneste - du setter først og fremst deg selv fri! Du tar over styringen av ditt eget liv, og setter deg selv foran i førersetet - og bestemmer at nå er det nok! Nå har du hatt det vondt lenge nok. Nå ønsker du å gi slipp, og å tilgi den andre personen - som kanskje har vært ond, grusom, slem eller uvitende - og som har såret deg, trampet på deg, kjørt over deg - og av og til ikke selv er klar over hva vedkommende har gjort mot deg som du er så sint over. Det er nemlig ved å sette deg selv fri fra alt det andre noen gang har gjort urett mot deg - at du kan gå videre i livet ditt og leve godt og slik som DU ønsker det!


Jeg tror selvfølgelig ikke at det bare er å knipse - og så er alt bra igjen. Men jeg tror at ved å sette deg selv fri fra hat og vonde tanker om andre - så gir du deg selv en stor gave. Gaven til å puste fritt. Gaven til å leve fullt og helt, her og nå... en gave som du ble gitt da du fikk livet. En gave som kanskje har blitt dårlig ivaretatt - enten av deg selv eller av andre. Men uansett en gave som er verdt å ta vare på hele livet ut.

Ved å tilgi deg selv og andre - så vil du få et godt og lykkelig liv, rett og slett! Alle kan gjøre feil mot noen - ofte også uten å mene det, og ved å tilgi - så blir du ofte gladere og får mere livsglede.

Så - hvorfor ikke benytte sjansen til å gi deg selv en flott gave nå til jul, ved å pakke deg selv inn i glede og fornøydhet - og å gi slipp på alt som er vondt og trist?

Gi deg selv den største gaven du kan gi deg selv. Gi deg selv lov til å gi slipp på vonde tanker og følelser... og fyll opp igjen med masse varme, glede og latter. Gode opplevelser, og snille tanker om deg selv og alle andre.

Gi deg selv glede! Ikke nekt deg selv å ha det godt fordi du ønsker å straffe en annen person. Sett dere begge to fri!Ha en riktig god 2.søndag i advent - og en riktig god og glad uke fram mot jul!

Hilsen Konfliktlos :)

2 kommentarer:

  1. Fine befriende ord om tilgivelse og jeg vet av erfaring at det er kloke ord:):)

    SvarSlett