onsdag 12. desember 2012

Snart jul!


Det er snart jul! Noen elsker julen - mens andre ikke er overbegeistret for den. For noen av dere, er det kanskje den aller først julen siden en av dine nærmeste ble alvorlig syk, eller døde... det kan være din først jul som singel etter et brudd - eller det kan være en annen årsak til at du ikke hverken orker eller klarer å ha det godt når alle andre forventer at du skal ha det.


Kanskje er du et barn, eller en ungdom som opplever at foreldrene dine bruker julehøytiden til å krangle om hvem dere skal være hos - eller - foreldrene dine bruker kanskje julen til å feste og ha det gøy selv - uten tanke for hvor skremmende dette kan oppleves for deg som er nødt til å være midt oppi det.

For andre, kan det hende at julen er magisk! At du synes at dette er en fantastisk koselig tid med familie og venner. En tid der samholdet og kjærligheten blir enda sterkere enn vanlig fordi man har tid til å kose seg, tid til å ha gode samtaler rundt et bord med god mat og drikke - som nødvendigvis ikke inneholder alkohol.
Noen bruker høytiden til å komme nærmere sin Gud, og det de tror på. De går i kirken og blir oppfylt av glede over å høre Guds ord. Mens andre tror på en annen Gud - og feirer ikke julehøytiden i det hele tatt. Og mange liker egentlig julen, men de har ingen å feire den sammen med - og derfor blir julen noe de gruer seg til fordi de blir sittende alene mot sin vilje på denne dagen hvor de fleste liker å komme sammen med sine kjære.

Andre igjen - velger selv å sitte alene. Noe fordi de liker best å være alene, selv om de nok er i mindretall - mens noen aldri blir fornøyde, de er kanskje bedt flere steder men klarer ikke å velge - eller de sette så høye krav til andre - at ingen er bra nok for dem å være sammen med. Og av og til er de i en konflikt med noen, og de makter hverken å strekke ut - eller å ta imot en utstrakt hånd som blir gitt til dem. Og slik velger de heller å sitte alene i julen framfor å dele den med noen.

Og - for noen - så er det faktisk misunnelse som gjør at de velger å sitte alene. Misunnelsen over at andre er lykkelige og glade, og over at andre har noe de selv ikke har...
Uansett - så vandrer vi alle sammen rundt på jorden sammen! Vi er på jobben sammen, på skolen sammen - og på kollektivtransport sammen.Vi bor i samme hus som noen, i samme oppgang, vi går på gata sammen, og i butikker sammen. Eller - kanskje helst ved siden av hverandre! Men vi er alle sammen eller i samspill med andre i løpet av dagen - så sant vi ikke bor alene på en øde øy, eller langt ute i jungelen - og derfor er vi - enten vi liker det eller ikke, nødt til å forholde oss til hverandre i mer eller mindre grad!

Og, med alle de ulike ståstedene i forhold til julehøytiden, og alle de ulike motivene for å feire eller ikke å feire jul - så kan oppstår det ofte diskusjoner om hva som er riktig eller galt i måten vi velger å feire - eller å ikke feire denne høytiden vår på.

Det kan være lurt å tenke på at din måte nødvendigvis ikke er bedre enn andres - og at din irritasjon ikke trenger å gå utover andre. Hvis du ikke liker å feire jul, eller du synes noen bruker for mye penger eller tid på denne høytiden - så ikke glem at du selv har ting som du velger å bruke din tid og dine penger på. 

Du trenger slett ikke - fordi om du selv hater eller ikke liker julen - å ødelegge for de andre som gleder seg!


Og - kanskje du kan spørre deg selv hvordan det at andre bobler over av utilslørt glede over jul - egentlig ødelegge for deg? Like lite som det at noen klager på julen kan ødelegge for de som elsker den.  


Jeg tror det er mange som burde spørre seg selv om hvorfor de hater at andre er positive og gleder seg over julen. Det er viktig å tørre å ta et dypdykk inn i sin egen sjel, for å spørre seg selv hvorfor man ikke liker at andre er glade, og hvorfor man må benytte enhver anledning til å kommentere noe negativt når andre er glade for noe du selv ikke liker.

Det er mange barn, unge - og kanskje eldre - som ikke kan velge hvordan julen deres skal være. Og det er mange som har sorg over å ha mistet noen i sykdom eller i ulykker. Og så har vi de fattige, de har heller ikke noen valg i hvordan de skal feire jul. Særlig ikke de med små barn. Men hva med alle de andre? De som bestemmer over sine egne liv? De  - som, på tross av at de kan ha hatt dårlige opplevelser i barndommen eller i ungdommen, har mulighet til å velge annerledes? De som ofte velger å sutre og å klage - gjerne foran barna sine, om den andre parten av et avsluttet ekteskap - eller om naboen, familiemedlemmer eller venner? De som har vært utsatt for personlige fornærmelser av ymse slag - fornærmelser som de ofte dyrker, og som de overhode ikke ønsker seg ut av fordi de liker å være i offerrollen... De har valg! Og ofte trenger de at noen forteller dem det. Og - som regel kan takken for å gjøre andre oppmerksomme på at de sitter fast i en selvmedlidende gjørme, være et voldsomt raseriutbrudd. 


Men har du flaks, så forstår vedkommende etterhvert at du sa det av godhet eller av kjærlighet til vedkommende. Fordi du bryr deg. For ellers hadde du nok heller latt være. Og sluppet raseriet og irritasjonene fra vedkommende som ble gjort oppmerksom på at de satt fast i noe negativt som ødela for dem selv og for andre...

Jeg ønsker dere alle en riktig god tid før jul! Midt i travelheten og stresset, kan du kanskje - hvis du ikke liker julen stanse og tenke over hvorfor du ikke gjør det?  Og - når du har funnet det ut, så har du valget mellom å gjøre livet surt og ubehagelig for både deg selv og andre som faktisk liker denne høytiden - eller å kanskje prøve å snu litt på tankegangen din, slik at du selv kan ha det hyggelig med menneskene rundt deg - selv om det snart er jul!

Og - da snakker jeg ikke om deg som har en dyp sorg, som er syk, fattig - eller som faktisk er så gammel at alle dine er borte. Jeg snakker om deg som er negativ fordi du faktisk VELGER å være det!

Ha en riktig god førjulstid alle sammen - både du som liker jul, og du som ikke liker den :) Hilsen Konfliktlos.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar