tirsdag 11. desember 2012

Om skam.


I dag har jeg lys til å komme med et lite hjertesukk om skam. En sykepleier gir ut sensitiv informasjon om morgenkvalmen til Hertuginne Kate til to radioverter som påstår å være nære pårørende til Hertuginnen - og tar deretter sitt eget liv 


- muligens fordi skammen over å ha utgitt sensitiv informasjon - ikke er til å bære... Dette er fryktelig trist... trist fordi det fortsatt finnes mennesker som skammer seg så mye over å gjøre menneskelige feil. - at de velger å ta livet sitt framfor å leve med det. 0g trist, fordi noen mennesker mener at det er underholdende å lure folk på denne måten - og heller ikke tenker over de grufulle konsekvensene det kan få... For publikum, er det en døgnflue, de leser eller hører om dette - og i neste øyeblikk er det glemt. Men - vi vet ingenting om hva som skjedde inni hodet på sykepleieren da hun tok det valget hun gjorde. Vi vet ingenting om bakgrunnen hennes, hvilken plass hun hadde blant familie og venner - eller hvilke verdier hun sto for. Derfor burde vi alle tenke over om vedkommende vi har lyst til å tulle med, eller å slenge kommentarer til - tåler det vi tenker å gjøre eler å si, for det du og jeg kanskje ikke tenker over en gang - kan såre et annet menneske slik at livene deres blir ødelagte.

Det er ikke slik at man skal leve livet sitt basert på at man må passe på hva man sier og gjør hele tiden - men det kan være lurt å ha visse retningslinjer for hva man gjør og sier - eller ikke gjør og sier, til hverandre.

Alle ønsker å bli behandlet med respekt. Og det var respektløst å lure noen til å gi ut sensitiv informasjon om en pasient på radioen. Det at det var Hertuginne Kate, gjorde saken enda verre - i og med at hun er en offentlig person.

Det kan også være greit å huske på at de færreste liker å bli tullet med på denne måten, og at noen kan ta det langt mer ydmykende enn andre. Trist lesing synes jeg... og noe å tenke over i hverdagen - i forhold til hvordan man behandler familie, venner - klassekamerater eller kolleger. Noen unnskylder måten de behandler andre på med at de bare er sånn, eller at de ikke mente det de sa eller gjorde - men i og med at den som sier eller gjør ting, er en sender - og den som mottar er en mottaker, og at disse to ofte kan ha ulike verdigrunnlag, og ulik bagasje med seg - så lønner det seg å prøve å trå varsomt. Rett og slett fordi du ikke aner hva du utløser i andre mennesker dersom du tuller, eller slenger litt med leppa... Ha en fortsatt god kveld! Hilsen Konfliktlos. :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar