mandag 3. desember 2012

Konflikt i en konfliktlos sin hverdag. I går - da jeg egentlig skulle kose meg med å gjøre  hyggelige adventsting med familien min, opplevde jeg selv å havne midt i en konflikt. En konflikt som hadde med frivillig, ubetalt arbeid å gjøre.

Jeg hadde påtatt meg en oppgave som jeg gikk i gang med, med liv og lyst! Ja – jeg hadde det vel nærmest som et lite barn inni meg. Av glede, av spenning, og av planer – som jeg selv syntes var veldig gode.

Oppgaven fikk jeg for en tid tilbake. Jeg hadde lagt masse tid, arbeid og sjel i det jeg hadde gjort. Det jeg hadde vist fram, fikk flere gode tilbakemeldinger av utenforstående.  Selv syntes jeg at jeg hadde laget en god plan for hvordan jeg skulle gjennomføre alt det jeg skulle gjøre, slik at jeg skulle klare å holde det jeg hadde lovet disse menenskene, samtidig som jeg ivaretok meg selv og mine egne gjøremål før jul. Det var så jeg nesten boblet over av barnslig glede over alt sammen.

Så sprakk idyllen. En som var overordnet fortalte meg at jeg gjorde det på feil måte. Og jeg fikk beskjed om hvordan jeg heller skulle gjøre det. Jeg kjente at det føltes feil, og at all gleden over arbeidet forsvant - så jeg sa i fra at jeg virkelig trodde på det jeg hadde planlagt, og at det kom til å bli skikkelig bra bare vedkommende fikk se det ferdig.

Men vedkommende mente at det var vedkommende som hadde best greie på dette, og at jeg måtte gjøre det på vedkommendes måte. Da sa jeg at jeg synes vedkommende hadde en merkelig lederstil – i og med at det var en annen leder som hadde bedt meg om å ta ansvar for dette prosjektet. Den andre lederen hadde også presisert at jeg hadde frie tøyler til å gjøre det jeg ønsket med denne saken. Og jeg hadde allerede lagt ned masse arbeid i den.

Vedkommende som klaget, sto på sin rett til å bestemme.

Andre kom til og sa sin mening. Noen var enig med vedkommende, og andre med meg. Den andre lederen gikk fra å være enig med meg – til å bli enig med begge – til så å ville bestemme hva som skulle skje videre.

Det var her, at Konfliktlos valgte å trekke seg ut av hele oppgaven – og også av det videre samarbeidet med denne gruppen mennesker.

For det var for mye rot i gruppen. For mange som blandet seg inn i andres arbeidsoppgaver. Det var sjefer som ikke klarte å stole på at arbeidet som de hadde delegert bort, skulle bli bra nok utført. Eller – kanskje de trodde det ble bra nok utført – men det ble ikke gjort akkurat på deres måte, og da ville de blande seg.

Som Konfliktlos pleier jeg å være veldig korrekt. Som privatperson – er jeg vel som de aller fleste. Jeg kan bli sint og si i fra, og da hender det at jeg kan si ting som jeg kunne ha sagt på en mildere måte. 

Sånn er det ofte i overopphetede diskusjoner hvor man føler seg gått etter i sømmene, og veid for lett…

Jeg angrer allikevel ikke på at jeg trakk meg ut av et samarbeide hvor arbeidsoppgavene ikke var avklart, og hvor det var for mange kokker på hver sak – slik at alt for masse energi gikk til å diskutere – i stedet for å jobbe. Når jeg så forteller dere at jeg jobbet helt gratis med dette, det tok masse av min fritid – og jeg ble lovet noe som jeg ikke enda har fått, tilbake - så forstår dere meg sikkert når jeg sier at noen ganger gjør du deg selv en stor tjeneste ved å la ting gå… 

La ting som ikke har levevilkår forsvinne ut av livet ditt… gi slipp… Dette kan også gjelde mennesker som man har nære relasjoner til, som ikke behandler deg bra. Gjør det før du har gitt alt for mye av deg selv uten å bli respektert eller å få noe tilbake, ellers kan du ende opp med å slite lenge - noe som kan gjøre deg bitter og sur.

Selv skal jeg nå bruke energien min til å gå løs på nye, spennende oppgaver. Det jeg brukte av energi til å hjelpe andre med å nå sin drøm – skal jeg nå bruke til å nå min egen drøm. Eller kanskje til å hjelpe noen som setter pris på at jeg jobber mange timer i uka gratis for dem.

Jeg sier som min gamle, kloke sjef alltid sa når han innså at noe ikke var verdt å bli med videre på: ikke til forkleinelse for noen, men dette orker jeg ikke å være med på lenger!


Så nå sier jeg bare lykke til videre til dem! Og så ønsker jeg alle dere andre en riktig god mandag – og en god uke!

Hilsen Konfliktlos J

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar