fredag 2. november 2012

God formiddag!

Da jeg våknet i dag tidlig, og kom ned på kjøkkenet - luktet det pepperkaker i hele huset! Og på benken lå det flere deler – nok til nesten en hel pepperkakelandsby! Jeg kjente en jublende kribling i magen, og følte meg utrolig glad og lett til sinns! Endelig! Endelig har vi klart det vi har avtalt hvert år, nemlig å starte tidlig med juleforberedelsene. Jeg bare elsker det!!! 

Når huset lukter av pepperkaker og andre juleforberedelser, så skjer det noe inni meg. Det skjer noe magisk! Noe deilig… og noe godt. Jeg blir myk som smør – og velvilligheten selv.

Jeg kjenner det som om jeg har ekstra indre fred og ro. Som om noen har trykket på en knapp – og vips så er jeg i den modusen der alt går av seg selv, og alt jeg gjør – uansett om det er slitsomt eller ei – er hyggelig, koselig – og gøy!


Men, pepperkakebaking? Og juleforberedelser – starter ikke allerede 1. November, tenker du kanskje? Og mange av dere synes kanskje det er frustrerende å gjøre det samme som oss, for mens vi er ekstremt julete hjemme hos oss - så er ikke alle like glade i jul eller juleforberedelser. 

Det er mange som hater julen, alt den står for – og alt den fører med seg. Noen har også med seg vonde opplevelser fra tidligere - som de bærer med seg slik at julen oppleves som noe negativt for dem. Og jeg tenker at sånn er det med oss mennesker. Vi har ulike preferanser for hva som er positivt og negativt i livene våre. Og dette bærer vi med oss, og på den måten påvirkes vår samhandling med andre mennesker av hva vi har opplevd før, minnene våre, hvordan vi har blitt møtt, osv.


For noen er julen fantastisk - for andre ikke! Slik er det med alt annet også. 

Det finnes ting som for meg kan virke helt merkelig at noen kan være opptatt av, og som folk bruker store deler av livet sitt på - som de har utrolig glede av. Jakt, handgliding, spille i korps, samle på frimerker, drive med hest –  alle sammen ting som jeg aldri kunne tenke meg å drive med selv. Eller Halloweenfeiring, for eksempel! Alle har tradisjoner eller vaner, som de koser seg med og som skaper glede i livet deres.Og de har det på akkurat samme måte med interessene sine, som jeg har det med juleforberedelser. 

Det er derfor jeg bruker egne  juleforberedelser og pepperkakehus som eksempel. For det er nok en av mine mest gledelige aktiviteter. Det å drive med juleforberedelser, deriblant å bygge pepperkakelandsbyer!

For å bygge et pepperkakehus, så må du planlegge. Du må ha alle ingrediensene som skal til, og derfor må du først sjekke i skuffer og skap om du har det du trenger. Så må du handle inn det som mangler – og i pepperkakeverden, så pleier det å være en god del fordi det er ca ett år siden sist du brukte disse ingrediensene sist. Så må du lage deigen og legge den over natten til godtgjøring. Videre – ønsker du kanskje å ha noen andre der når du lager landsbyen, og da må du finne ut hvem – og når det passer for vedkommende. Så må du samkjøre dine og de eller deres planer for resten av uka. Og så har du en plan.

Når dagen kommer for bakingen, trenger du noen verktøy. Du trenger kjevle, kniv, og tegninger eller maler av pepperkakehusene. Hvis du skal pynte huset, trenger du melis, egg, godteri og andre ting å pynte med. Og du trenger noe å lime husene sammen med – enten melis, smeltet sukker – eller limpistol! (NB! Limpistol kan kun brukes hvis pepperkakehusene ikke skal spises!).Når dagen kommer, er du godt forberedt. Da kan du sitte og virkelig kose deg med bakingen. Og dette gjelder alt man holder på med.

Kanskje årsaken til at vi gleder oss til ting vi skal gjøre – handler om at vi bruker tid på å forberede det godt? Betyr det da at alt man forbereder seg godt til, kan bli lyst betont  - selv om det er å gå opp til verdens verste - for meg - matte eksamen?

Jeg tror det! Hvis jeg virkelig ønsker å jobbe med å like det. I motsatt tilfelle - tror jeg ikke at jeg klarer det.

I utgangspunktet tror jeg at man, hvis man virkelig ikke kan fordra juleforberedelser og julen – så handler det enten om noe man ikke har forberedt godt nok, slik at det blir stress -  eller at man ikke tør å si det som man føler og tenker til de rundt seg fordi man er redd for hva de andre vil tenke hvis du sier det nøyaktig slik det føles for deg.

Jeg tror nemlig de aller fleste kan få en akkurat så hyggelig og fin jul som de ønsker seg - hvis de ikke er i en dyp sorg, eller er syke, selvfølgelig! 

Dersom de ikke ønsker å feire jul, eller å bruke tid på å forberede seg – så er jo det helt greit, det også. Da trenger de jo bare å tørre å akseptere selv - og at det er akkurat slik de føler det.

Ingen kan få meg til å hoppe i strikk, for eksempel! Selv om det er mange som liker å hoppe i strikk – så blir jeg kvalm bare ved tanken. Men da sier jeg i fra! Jeg ønsker ikke å hoppe i strikk! Absolutt ikke! Og – ikke ti ville hester kan få meg til å gjøre det heller, og det er greit! Helt greit.
For selv om jeg før hadde lyst til å hoppe i strikk for å vise at jeg ikke er ei pyse, så er jeg glad for at jeg aldri kom så langt som å gjøre det. For det er flott å gå ut av komfort sonen sin. Det er ikke fullt så flott, eller kanskje lurt - å gå lang utover sine egne grenser?


Nå sitter du kanskje og tenker at – jammen, det er jo forskjell på å si nei til noe så ekstremt som å hoppe i strikk, som å si til familien sin og vennene sine – at man ikke ønsker å feire jul? Og, det er selvfølgelig et godt spørsmål…i og med at det ofte ikke kun er deg selv involvert i juleforberedelser og julefeiring, men for meg handler det om det samme. Fordi det er de samme mekanismene som slår inn. 

Vi velger kanskje å feire de andres jul - på tross av hva vi ønsker eller orker selv, og da kan det selvfølgelig aldri bli hyggelig eller fylt av glede.  

Hvis jeg er en person som ikke er tro mot meg selv og det jeg føler inni meg i forhold til slike ting – så kommer jeg sannsynligvis til å hate julen resten av livet. 

Dersom jeg derimot tør å ta tak i hvorfor jeg har det på denne måten, og jeg enten finner ut av hvorfor det er slik, og  velger å jobbe med det, eller sier at dette ønsker jeg ikke - så har jeg mulighet til å slippe å gå rundt og grue meg.

Julen og juleforberedelser har ikke nødvendigvis ikke alltid vært lystbetont og positivt for alle oss som elsker julen, heller – men vi har kanskje valgt å ta noen grep rundt dette? 

Personlig, har jeg valgt å kutte ned på de tingene i forhold til juleforberedelser som blir slitsomme, og å gjøre mer av det jeg synes er koselig. På den måten har jeg mer overskudd til å bli med på det de andre ønsker i forhold til dette, også.

Dette betyr også at jeg sjelden velger det samme som naboen eller venninnene mine - uten at jeg føler meg noe bedre eller dårligere enn dem til å lage jul. Noe som igjen betyr at jeg velger å ikke sammenlikne meg selv med noen andre  - hverken de som skal lage jul, eller med noen i det hele tatt. Jeg er meg, rett og slett. Sånn er det! Noe er jeg god på - andre ting ikke...


Jeg må virkelig kjenne etter hvordan jeg ønsker at min jul skal være! Min jul - med mine verdier, og mine forberedelser! 

Selv har jeg valgt å hoppe av kjøpskarusellen og alle må-tingene! Før bakte jeg tolv slag, hvorav et av dem var Goro som tok en hel natt å få til, og det var fryktelig vanskelig for meg å få disse kakene tynne nok, sprøe nok, og gode nok til at min fantastiske mormor skulle godkjenne dem. Jeg ga meg aldri - de bare måtte falle henne i smak! 

Så arrangerte jeg masse juleselskaper, og jeg var oppe hele natten til julaften for å pynte hele huset mens barna mine sov, slik at jeg skulle skape magi for dem. De pleide å finne meg sovende på sofaen julaftens morgen med alarmen for julekaker i ovnen - stående på bordet for å vekke meg slik at jeg kunne ta ut kakene i ovnen.

De siste årene, har jeg slakket veldig på kravene. Jeg har ikke lenger konkurranser med meg selv eller andre hvor jeg kjemper for å være bra nok, ha finest julehus, best mat, de penest kledde julebarna! Jeg trenger ingen å sammenlikne meg med for å ha det bra, kjenner jeg, jeg må gjøre det på min helt egen måte. Ingen andres...for først da kan jeg nyte julen og juleforberedelsene ordentlig. 

Jeg har de siste årene valgt å ha åpent juleverksted på kjøkkenbordet i hele desember. Da står alle verktøyene og alle krimskramseriene klart til bruk for de som måtte ønske det. Og- midt i dette kaoset, så gjør vi andre forberedelser som hører julen til. 

Rotete, ja! Men du verden så mye kos og hygge vi har – og så lite stress det blir for oss alle.

Når julen kommer, har vi tjuvstartet litt! Men det gjør ikke noe – så lenge vi har funnet et verktøy som gjør at julen blir avslappende og hyggelig for oss – i stedet for stressende og masete.

Forskjellen på før og nå, er at vi gjør det vi har tid, lyst og overskudd til. Vi pusser kanskje ikke så mye sølv - vi lager heller et pepperkakehus ekstra enn å bake Goro eller andre kaker, som vi heller har begynt å kjøpe ferdig. Og vaskingen - som vi virkelig var nøye på før - den venter vi kanskje med til på nyåret? For hva er vitsen med å vaske før vi baker og steker, slik at alt må vaskes ned på nytt igjen rett etterpå - for å ha noen dagers feiring med familie og venner? Vi har det vel like så hyggelig uten at vi vasker alle takene først? 

Noen kan kanskje bli litt fornærmet på oss fordi vi ikke har alle disse juleselskapene lenger, eller at vi tar andre valg i forhold til hva vi ønsker for oss selv… men det får ikke hjelpe, for hvis vi skal gå på akkord med oss selv for å gjøre andre til lags - så får vi det selvfølgelig aldri bra.

Og, alle er frie til å skape sine egne tradisjoner…slik som vi også er. Det kan kanskje tilogmed være vel så hyggelig å bytte på hvem som gjør hva - og ikke gro fast i en mønster av gamle vaner?

Kanskje dagen i dag, 2.November 2012 er den riktige dagen for å sette seg ned alene, eller sammen med familien sin – for å legge planer for hvordan julen og juleforberedelsene skal være i år.

For gjør dere det, så kan det hende at dere får mye tid til overs. Tid som dere kan bruke på å kose dere med noe av alt det positive som julen og forberedelsene tross alt har med seg, eller med noe annet som du heller har lyst til å gjøre...

Lykke til!

Jeg ønsker dere alle en god helg – og en riktig god førjulstid!

Ps: julen har allerede startet i butikkene - til noens forargelse og andres forlystelse. Jeg så nemlig et lysende reinsdyr da jeg kjørte forbi en av kjedebutikkene i dag tidlig! Og, selv om jeg ikke kommer til å bruke mye av tiden min inni butikkene og kjøpesentrene - så elsker jeg lysende reinsdyr, nisser og hjerter som byen blir pyntet med allerede 1.November! Jeg kommer tross alt fra byen som de siste årene har vunnet konkurransen om Vestfolds flotteste julegater..

Hilsen Konfliktlos J


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar