torsdag 6. september 2012

Valg!

Valg!

I verden i dag, så finnes det så utrolig mange valgmuligheter! Man kan velge hva man skal bli, hvilke skoler man skal gå på, hvilken mat man spiser, hvilke klær man har på seg, hvilke venner man har - og hvordan man oppfører seg mot andre.

Det hender at man tar ukloke valg - i affekt - som man angrer på i ettertid, og det hender man tar mer gjennomtenkte valg. Valg som på virker resten av livet.

Når man tar valg, så velger man - ikke bare for seg selv - men også for alle de involverte rundt seg. Og, man kan spørre seg - om det er en selv eller de andre man skal ta hensyn til. Og - derom strides de vise..

Selv har jeg stort sett valgt det som er det beste for de andre. Av og til har jeg også valgt noe som ikke er til beste for de andre. Begge deler kan være både riktig og feil..

Å ta et valg, er vanskelig - spesielt hvis det er følelser inni bildet.

Et valg du tar - kan noen ganger gjøres om på, andre ganger ikke. Avhengig av hva du velger - og hvem som er involvert i valget ditt.

Alle har vel hørt om valgets kval?

Valgets kval er vondt å ha. Fordi du - hvis du har valgets kval - antakeligvis har lyst på både i pose og i sekk. Og noen ganger kan du ikke få både i pose og i sekk - selv om du aldri så mye ønsker deg det.


Noen ganger er vi redde for å velge det vi selv ønsker fordi det sårer andre. Og noen ganger velger vi det de andre ønsker, og sårer oss selv.  Og hva enn vi velger - så får det ringvirkninger..langtidsvirkninger.

For hva er viktigst for oss på sikt?

Er det en kortvarig lykkefølelse - som går over så snart rusen har lagt seg litt, eller er det en langvarig, stabil, visshet om at dette valget du nå har tatt vil gjøre deg til et fornøyd menneske over tid?

Noen mennesker handler - og velger før de har tenkt over konsekvensene av valgene sine.

Og noen handler i sinne - kanskje også basert på en misforståelse -  og er for stolte til å gå tilbake på det de valgte den gangen..kanskje for lenge siden - i sinne. Rettferdig eller urettferdig - det vet bare den som tok valget. Og noen ganger, når man har fått ut sinnet sitt - så finner man ut at man valgte feil, men man er for stolt, redd, sta, usikker - til å rette det opp igjen.

Slik er det i kjærlighetsforhold, i forholdet mellom foreldre og barn - og i alle forhold som har med samhandling å gjøre. Enten det er i familien din, i vennekretsen - eller på jobben.

Når du skal ta et valg, så gi deg selv god tid til å tenke og å reflektere over hva konsekvensene blir - enten du velger å ta det ene - eller det andre valget. For valget du tar, er det du får. Og da er det viktig at du har valgt riktig!

Riktig for deg. For da blir det også riktig for de andre rundt deg. 


Men du må ha med deg hjertet ditt i valget. Og du må ikke lyve for deg selv og lukke igjen øynene for konsekvensene av valget du tar.

Hvis du helt ærlig, fra hjertet - kan forsvare valget du tar for deg selv, og du ikke prøver å bortforklare eller løpe fra fakta - så er valget ditt sannsynligvis riktig for deg.

Og hvis du merker masse motstand, en ubehagelig følelse eller at samvittigheten din sier deg at det du gjør nå er feil - overfor deg selv eller andre - da er det mest sannsynlig feil.

For hjertet ditt lyver ikke for deg. Det forteller deg om noe er riktig eller galt. Så lenge du er ærlig mot deg selv.

Så lykke til med hva du velger i dag, i morgen - og resten av livet!

Jeg legger ved en lenke til min private blogg Muttern.blogspot.no om et valg jeg tok i går. 

Nemlig å ønske min bror gratulerer med dagen på bloggen min. Og hvorfor jeg valgte det - kan dere lese om her:

http://muttern.blogspot.no/2012/09/gratulerer-med-dagen-bruttern.html

Ha en flott dag alle der ute!


Hilsen Konfliktlos <3


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar